top of page

Vem har rätt att behålla bostaden?

P1120896_edited.jpg

Tingsrättens beslut om kvarsittning gäller som sagt bara perioden fram till dess att bodelningen är klar. Vid själva bodelningen är förutsättningarna annorlunda;

Den första frågan som måste besvaras är, om bostaden överhuvudtaget ska tas med i bodelningen.

I vissa fall ska den gemensamma bostaden inte tas med i bodelningen, utan behålls av ägaren, som inte behöver betala någon ersättning, nämligen om;
 

  • Bostaden har skaffats innan samboförhållandet uppstod.
     

  • Bostaden omfattas av ett Samboavtal, där det framgår att den inte ska ingå i en bodelning.
     

  • En sambo har ärvt en villa eller bostadsrättslägenhet eller fått den som gåva på villkor att den ska vara ”enskild egendom”.

Gåva och testamente

Den som har fått bostaden som en skriftlig gåva eller i testamente, med villkor att den ska vara enskild egendom, har rätt att behålla bostaden. Vanliga formuleringar i gåvobrev eller testamenten är att bostaden ska vara enskild, inte omfattas av bodelning enligt Sambolagen och inte vara föremål för rätt till övertagande, eller liknande.

Om egendom byts ut mot annan egendom är även den nya egendomen enskild egendom. Exempelvis om bostaden bevisligen är köpt för pengar som köparen fick som enskild egendom i gåva eller testamente.

Samboavtal

Om sambor har skrivit ett samboavtal, med innehåll att sambolagen inte ska tillämpas på dem, ska bostaden inte tas med i någon bodelning, men den andra sambon kan i vissa undantagsfall ha en rätt att köpa en bostadsrätt eller överta en hyresrätt.

Du kan läsa mer om allt detta – och hur Du kan göra för att undersöka vad som gäller i Ditt fall – under Min Nya Ekonomi, Bodelning för SAMBOR.

Vem har störst behov?

Om bostaden ska tas med i bodelningen och parterna inte är överens, ska man ta ställning till vilken av parterna som ska överta äganderätten eller bli ensam hyresgäst. Det avgörande är åter igen vem som har störst behov. Om det redan finns ett beslut i tingsrätten, om inget nytt har inträffat - och om den som har fått kvarsittningsrätten också har ekonomiska möjligheter - blir bedömningen densamma som i tingsrätten.

P1120887_edited.jpg
Hyresrätt

Den som har fått överta en hyresrätt i en bodelning har rätt att få ett nytt hyresavtal av fastighetsägaren. Ofta har hyresvärdarna en blankett som ska undertecknas av båda parterna.

bottom of page