top of page

Råd från psykoterapeuten

Reaktioner på separation och skilsmässa

Att separera eller skilja sig är ganska vanligt idag. För de allra flesta går det bra och du och din partner hittar nya former för era liv. Trots det kan det ta tid att ställa om och det kan periodvis kännas både svårt och tungt. Ibland kan man hamna i en kris. Beslutet om separation har kanske kommit plötsligt och är ofrivilligt. Krisen är en reaktion på att något förändras och att man behöver ställa om till något nytt och något annat. En del kan känna att de förlorar sin identitet.

Vi människor drabbas av olika slags kriser genom livet och det behöver inte innebära något negativt. I förlängningen kan det leda till utveckling och nya sätt att se på tillvaron. En kris går över efter en tid och processen kan delas in i olika faser. Ibland är faserna korta, ibland tar de längre tid att ta sig igenom. Faserna kan komma och gå och man behöver inte känna av alla faserna. Tidigare erfarenheter av separation eller andra svårigheter i livet kan påverka hur personer hanterar en separation. Människor reagerar olika.

Den första fasen är chockfasen. Situationen känns svår att förstå och allt känns overkligt. Chockfasen är oftast kortvarig.

Den andra fasen är reaktionsfasen med starka känslouttryck. Ilska, sorg, besvikelse och andra känslor är närvarande.

Nästa fas är bearbetningsfasen. I den här fasen försöker man förstå vad som har hänt och orsakerna till det.

Den sista fasen är nyorienteringsfasen. Blicken letar sig utåt och den nya situationen känns hanterbar.

Sorgen behöver också få sitt utrymme. Sorg över att förlora sin partner, sorg över att gå från en parrelation till att vara singel och sorg över att förlora ett socialt sammanhang. Om barn finns med i bilden kommer sorg över att inte längre kunna vara tillsammans med dem på heltid. Ensamheten kan vara svår att förbereda sig för. Ofta finns det inte längre någon naturlig person att vara intim med.

Du kan hjälpa dig själv genom att...

Prata med andra om dina känslor. Sök gärna stöd hos någon du litar på och känner dig trygg med.

Se till att du har bra vardagsrutiner med regelbundna måltider och utrymme för vila och återhämtning.

Se till att du sover ordentligt. Sömnen är viktig och det finns bra råd för sömnsvårigheter på 1177.se

Ta dagliga promenader eller utför någon annan fysisk aktivitet som du tycker om.

Var försiktig med alkohol.

Om du upplever att du fastnar tankemässigt eller om ditt tillstånd försämras behöver du söka professionellt stöd. Tecken på försämring kan vara ökad nedstämdhet, ångest, kvarstående sömnproblem eller andra psykiska symtom. På vårdcentralen finns det psykologer och kuratorer som är vana vid att träffa människor i kris och på 1177.se finns det bra information om psykisk ohälsa och kriser.

Om det finns barn

Berätta för barnen när beslutet om skilsmässa är fattat och gör det tydligt för dem att det inte är deras fel. Barn klarar av att föräldrarna skiljer sig men de påverkas negativt av bråk och konflikter. Därför är det bra att se till att de konflikter som uppstår hanteras när inte barnen är närvarande. Prata aldrig illa om varandra i barnens närvaro och låt dem inte bli budbärare mellan er.

Legitimerad psykoterapeut Anna Rönnerfalk

www.viapsykoterapi.se

bottom of page