top of page

Barn i separation

- Inledning

P1120884_edited.jpg

Det finns separerande föräldrar som ordnar för sina barn utan några som helst problem eller konflikter, men de är ett lyckligt fåtal. Om man inte tillhör denna lilla skara är det bästa att hitta en lösning som både barn och föräldrar tycker är okej, det måste inte vara den perfekta lösningen. Mycket är vunnet om man hittar en tillräckligt bra lösning vid separationen och planerar vidare utifrån den. Inget är hugget i sten och det finns professionell hjälp att få för att komma vidare. Att tvista i domstol bör vara det sista alternativet, något man väljer först om man verkligen måste. Om man ändå väljer det alternativet ska man vara medveten om att domstolen inte alltid dömer så som man tycker den borde. Domstolsprocessen är komplicerad och innehåller flera riskmoment.

Man bör inte dra sig för att på ett tidigt stadium ta hjälp för att försöka undvika att en konflikt uppstår eller fördjupas. Samhället har tagit på sig ett ansvar som innebär att alla föräldrar har rätt till samarbetssamtal hos kommunen där barnen är folkbokförda. Samarbetssamtalen syftar till att lösa praktiska frågor gällande vårdnad, umgänge och barns boende. För att bearbeta föräldrarnas inbördes relation erbjuder kommunerna familjerådgivning. Familjerådgivningen är inriktad på parrelationen och syftar inte till att lösa de praktiska frågor som rör barnens tillvaro. För att få samarbetssamtal eller familjerådgivning måste man vara överens när man beställer tid hos sin kommun.

Privata aktörer finns också, både gällande praktiska frågor och den inbördes relationen. Här bör man vara noga med att uppdragstagaren har god kompetens för uppgiften. Legitimerade psykologer eller psykoterapeuter är att föredra framför olika sorters mindre kvalificerade behandlare, om inte de senare är dokumenterat lämpliga.

Ledstjärnan i alla sammanhang där barn är involverade ska vara barnets bästa, denna princip har sedan länge varit en grundbult i svensk lagstiftning, föräldrarnas rätt är underordnad. Principen finns uttryckt bland annat i föräldrabalken och i FN:s barnkonvention, som från januari 2020 gäller som lag i Sverige. Vad som är barnets bästa varierar, är inte samma i alla situationer och för alla barn. Det är ett vuxenansvar att bedöma vad som är barnets bästa och att på ett varsamt sätt ta reda på barnets uppfattning. Man ska sträva efter att inte involvera barnet i den vuxna konflikten. Även barnets egen vilja ska enligt lagen beaktas ”med hänsyn till barnets ålder och mognad”. Ytterligare en viktig princip att ha i minnet är barnets rätt till goda och nära relationer med båda sina föräldrar och med andra personer som är viktiga för barnet.

Läs vidare om barn i separation

bottom of page